- Loonbedrijf Kort

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 

In 1963 is Loonbedrijf Kort opgericht door de heer G. Kort. Er werd begonnen met het rijden van melk. Ook werd er gewerkt met een maaibalk. Sinds de oprichting is ons bedrijf flink uitgebreid en momenteel werken we zowel voor de veehouder, akkerbouwer, als ook de aannemer, particulier en diverse overheden. Sinds 1988 is ons bedrijf gevestigd aan het Noord Stegeren te Dedemsvaart. Dankzij de gunstige ligging, aan de rand van Dedemsvaart en richting de provincie Drenthe, doen onze werkzaamheden zich zowel in Overijssel als in Drenthe voor.  

In de laatste jaren zijn diverse regels en wetten ingevoerd waaraan praktisch al onze klanten (en uiteraard ook wijzelf) ons moeten houden. Dat brengt grote investeringen mee die niet altijd eenvoudig door te berekenen zijn in de kostprijs. Door met elkaar samen te werken, wordt er door ons naar gestreefd om de kosten voor alle partijen zo minimaal mogelijk te houden. Naast een jarenlange ervaring beschikt Loonbedrijf Kort over het VKL certificaat en zijn alle medewerkers VCA gecertificeerd.


!

Loonbedrijf van alle markten thuis - De Stentor, artikel geschreven door Sander Wageman.

Een glimlach kan er bij broer en zus Erik en Angelique Kort uit Dedemsvaart deze zomer nog gemakkelijk af. Het zijn drukke tijden. Het loonbedrijf van de familie - een jaar of veertig geleden opgericht door pa Kort - moet alle opdrachten met zeven man zien te rooien. En dat maakt hen een middelgroot bedrijf binnen de sector. "Je hebt boeren die graag alles zelf doen en boeren die het liefst helemaal niet op de tractor zitten. Maar uiteindelijk maakt elke boerderij gebruik van loonwerkers", legt Erik uit.

Alle voor handen zijnde werkzaamheden pakken de mannen van Kort aan. "Er is eigenlijk geen klus die we niet aanpakken. Met acht tractors, shovels, kranen een combine en een hakselaar zijn de Dedemsvaartse landbouwondernemers ook op alles voorbereid. "Voor een boer is het vaak veel te duur om zelf te investeren in al die machines. Sommigen doen het wel, maar meer uit liefhebberij en gemak. Het is natuurlijk makkelijk als je wilt maaien, dat je meteen je maaier uit de schuur kunt halen. Maar rendabel is het niet." En dus wordt er veelvuldig een beroep gedaan op het Dedemsvaartse loonbedrijf. En dat betekent dat de manschappen flexibel en breed georiƫnteerd moeten zijn. "Het zijn mannen die zeker geen acht tot vijf mentaliteit hebben. Als een klus geklaard moet worden, dan kun je niet halverwege stoppen omdat het vijf uur is. Dan moet je doorwerken." Maar met de mentaliteit van de 'helpende handen' zit het vaak wel goed. "Het zijn mannen met een boerenachtergrond. Dat geldt voor hen allemaal. Dat zijn toch jongens die niet zeuren, maar werken." En dat is precies waar op het land vaak behoefte aan is, denken broer en zus Kort.

Erik: "De werkzaamheden zijn heel erg divers en dat maakt het eigenlijk ook zo leuk. Of we nou met mest in de weer zijn of met de kraan op pad gaan, het is telkens weer een verrassing wat ze te wachten staat. Daarom proberen we ook om iedereen zo breed mogelijk op te leiden. Als er een ziek is, dan kan de ander altijd het werk afmaken." Dat het boerenbloed op het loonbedrijf aanwezig is, mag duidelijk zijn. In sommige gevallen zijn het mannen die zich niet vast willen leggen aan een specifiek onderdeel van de landbouw. In andere gevallen is het loonbedrijf een tussenstop. "Een van de medewerkers gaat later op het kalverenbedrijf van zijn vader werken. Die is nog niet aan pensioen toe en daarom werkt die jongen zolang hier." Een goede leerschool is het dus ook, het loonbedrijf. Bovendien zijn trends in de landbouw bij de loonwerkers snel gesignaleerd. "Dan moeten we de afweging maken of we bijvoorbeeld nieuw materiaal moeten aanschaffen. De laatste jaren merk je bijvoorbeeld dat er steeds meer met vloeibare kunstmest wordt gewerkt. Als er voldoende vraag is, dan spelen we er op in. We moeten namelijk ook de concurrentie voor blijven. In dit werk is die volop aanwezig."

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu